Noduri pescărești între fir textil și monofilament. Noduri prelungitoare

Vom vedea în continuare care sunt cele mai bune noduri pescărești între fir textil și monofilament. Firul textil a devenit de nelipsit în partidele de pescuit la crap dar are dezavantajul de a fi mai abraziv decât clasicele fire monofilament. Din această cauză este esențial să se lege un înaintaș de fir textil de linia principală de monofilament de pe mulinetă.

Noduri pescărești între fir textil și monofilament

Noduri pescărești între fir textil și monofilament

Pescarii de crap experimentați preferă să dea la crap cu monturi legate cu fir textil. Acesta are unele avantaje ce-l fac net superior alternativei monofilament din nailon însă prețul mare este descurajant. Din acest motiv se recurge la alternativa folosirii de noduri pescărești între fir textil și monofilament.

Dintre nodurile pescărești pentru legarea în prelungire a două fire, nodul Albright și nodul Blood Knot sunt cele mai recomandate pentru rezistență, dimensiune redusă și ușurința realizării.

Nod Albright

Nodul Albright are două variante și este folosit în special pentru prelungirea firelor pentru crap. Atât nodul Albright simplu cât și nodul Albright îmbunătățit sunt foarte rezistente la fricțiunea cu inelele lansetei. Nodul Albright îmbunătățit are avantajul că este mai subțire în partea textilă și înaintează cu o ușurință și mai mare prin inele în timpul lansărilor.

Nod Albright îmbunătățit

Chiar dacă este unul dintre cele mai bune noduri pescărești între fir textil și monofilament, se recomandă să se refacă nodul Albright după 2-3 zile de pescuit. Totodată. se recomandă ca înaintașul de textil să fie de 10 – 12 metri pentru a proteja nodul de șocurile lansărilor.

Un alt nod folosit pentru legarea firelor textile de monofilament este Nodul Blood. Acesta este un nod extrem de simplu și destul de rezistent la greutatea capturii. Este folosit în special de pescarii care muscăresc la păstrăv, pentru legarea forfacelor de fir textil la linia principală monofilament.

Dintre toate celelalte noduri pescărești între fir textil și monofilament, nodul Blood este foarte ușor de făcut. Pur și simplu se trag cele două fire unul după celălalt, se răsucesc și capetele se introduc prin prima buclă formată. Vezi imaginea de mai jos.

Nod Blood pentru legarea forfacelor pentru muscă

Un alt nod folosit de către pescarii la spining pentru legarea firului textil de monofilament este FG Knot. Cu toate că este un nod de pescuit extrem de fin, este cunoscut mai puțin printre pescarii de la noi din țară, acest nod se bazează pe fricțiunea și ștrangularea firului textil. Unii susțin că acest nod le-a creat probleme după 1 – 2 ore de pescuit.

Nodul Uni Dublu, așa cum arată în imaginea de mai jos este ultimul din seria noastră de noduri pescărești între fir textil și monofilament. Acest nod este simplu, ușor de realizat și susține fără probleme atât greutatea capturii cât și șocurile lansărilor.

Nod Uni Dublu

Aici închei lista noastră de noduri pescărești între fir textil și monofilament. Bineînțeles că lista poate continua dar consider că acestea sunt cele mai folosite noduri de pescuit, fiind în același timp și rezistente și ușor de realizat.

Leave a Reply