Cel mai bun nod pescăresc între două fire

Pentru a lansa cât mai departe fără șocuri în legătura dintre leader și linia principală e nevoie să folosim un nod pescăresc între două fire rezistent și cât de subțire posibil. 5 noduri prelungitoare sunt cel mai des folosite la pescuit pentru prelungirea a două fire de diametre sau materiale diferite. Haideți să le analizăm pe fiecare în parte.

nod pescăresc între două fire

Nod pescăresc între două fire

Cei mai mulți pescari au învățat un nod prelungitor, cel mult două, la momentul când se inițiau în arta pescuitului și continuă să-l folosească fără probleme. Imaginează-ți că pierzi captura mult așteptată din cauza unui nod pescăresc între două fire care se rupe când înțepi. Probabil acel nod prelungitor pe care-l știai nu este chiar atât de bun pe cât credeai.

Când fac un nod pescăresc între două fire pescarii profesioniști iau în calcul rezistența nodului la întindere, grosimea lui, ușurința cu care trece prin inele și bineînțeles gradul său de dificultate.

În continuare vom încerca să găsim cel mai bun nod prelungitor comparând 6 dintre cele mai cunoscute noduri.

Nod Albright

Cum se face un nod AlbrightNodul Albright este un nod prelungitor foarte rezistent. Nodul Albright se folosește în general pentru legarea unui fir textil de un fir monofilament. În imaginea alăturată firul negru reprezintă firul textil.

Numărul spirelor trebuie să fie cu atât mai mare cu cât diametrul firului textil este mai mic, 10 spire fiind suficiente pentru un fir textil gros.

Înainte de strângerea firului se recomandă umezirea pentru a ajuta spirele să alunece. Așezarea spirelor cât mai uniform pe firul textil este esențială pentru a face un nod subțire și rezistent.

Nodul Albright este un nod pescăresc între două fire care poate trece cu ușurință prin inele lansetei fiind mult mai subțire decât alte noduri  prelungitoare.Unii pescari însă preferă să-l acopere cu un strat de lipici special care-i cresc rezistența și-i fac alunecarea și mai ușoară. Lipiciul se găsește în comerț, se numește Nash Knotloc Glue și se poate folosi la orice nod.

Nodul Albright este unul dintre cele mai versatile noduri pescărești între fir textil și monofilament. Cu un grad de dificultate mediu acest nod pescăresc poate fi folosit atât pentru prelungirea firului textil cu monofilament, a firelor textile cu fire metalice dar și a două fir monofilament de diametre diferite.

Esențial la un nod Albright este ca spirele să se facă în jurul firului mai gros (firul negru din imagine).

Nod Albright îmbunătățit

Nod Albright îmbunătățit

Nodul Albright îmbunătățit este nod pescăresc între două fire asemănător nodului Albright descris anterior. Acest nod pescăresc se folosește atunci firul textil este mai subțire decât firul monofilament.

Se pornește cu o buclă făcută din firul monofilament și după ce s-au realizat cel puțin 10 spire de fir textil în jurul buclei, se mai fac 4-5 spire în jurul unei jumătăți din buclă și textil.

Având aproximativ aceeași rezistență ca și nodul Albright, nodul Albright îmbunătățit alunecă mai ușor printre inele datorită formei puțin ascuțite în partea de fir textil.

Nod Alberto

Nod Alberto

Nodul Alberto este denumit și nodul Albright inversat sau revers. Nodul Alberto este de asemeni un nod pescăresc între două fire de grosimi diferite.

Gradul de complexitate al realizării acestui nod pescăresc este destul de mare datorită faptului că spirele care se întorc spre vârful buclei trebuie să calce în spațiile dintre cele care pleacă. Cu toate că rezistența unui nod Alberto este apropiată de rezistența nodului Albright, nodul Alberto este mai puțin folosit.

Nodul FG (FG Knot)

Nod FG Knot

Nodul FG este cel mai rezistent și subțire nod pescăresc între două fire. Folosit în special la monturile de competiție, acest nod are un grad foarte mare de dificultate însă împletitura rezultată este extrem de subțire, ceea ce face ca nodul să alunece extrem de ușor prin inelele lansetei.

Nodul FG poate fi folosit pentru a lega orice tip de fir, fie el textil, monofilament sau fluorocarbon. Sunt mai multe metode de a lega un nod FG însă majoritatea sunt doar variații ale poziției degetelor. Secretul unui nod FG perfect este să țineți tot timpul firele întinse.

Cu toate că are o dificultate foarte mare, cu puțin antrenament acest nod poate fi realizat în 30 de secunde.

Nod Uni dublu nod uni dublu grinner knot

Denumit și nod Grinner, nodul uni dublu are un grad de complexitate redus și se comportă bine în cele mai multe situații.

Nodul Uni dublu este cel mai folosit nod pescăresc între două fire de pe bălțile și apele curgătoare de la noi din țară.

Ușurința cu care se leagă un nod uni dublu face ca acesta să fie unul dintre cele mai cunoscut nod pescăresc între două fire de pe bălțile noastre.

Cu toate că e destul de simplu nodul are o rezistență foarte bună la întindere și primește bine șocurile înțepărilor.

Când se leagă un fir textil de un fir monofilament se vor da 4-5-spire de fir monofilament și 7-8 spire de fir textil, dat fiind faptul că firul textil este mult mai alunecos.

Nodul Blood (Blood Knot)

Nod Blood pentru legarea forfacelor pentru muscă

Extrem de ușor de realizat nodul Blood este preferat de pescarii amatori de pescuit la muscă. Nodul are o rezistență foarte bună în special când se dau cel mult 5-6 spire pe fiecare parte. Nodul pescăresc Blood Knot alunecă foarte bine printre inele. Acest nod este foarte bun pentru a lega două fire de grosimi apropiate.

Cel mai bun nod pescăresc între două fire

Aceste 6 noduri prelungitoare sunt doar o mică parte dintre nodurile pescărești pentru legat două fire. Cel mai rezistent nod pescăresc între două fire este nodul FG Knot, care este și cel mai dificil de realizat. Cele mai ușor de realizat sunt la egalitate nodul Albright și nodul uni dublu însă nodul Albright este mai rezistent.

Leave a Reply