Montura fir de păr pentru crap. Succes garantat

Pescuitul la feeder este cel mai îndrăgit mod de pescuit în rândul pescarilor de crap, montura fir de păr fiind cea mai mare inovație în acest domeniu. Montura fir de păr este cea mai potrivită pentru prezentarea momelii alături de un feeder plin cu nadă. În continuare analizăm aspectele ce fac montura fir de păr să fie una dintre cele mai prinzătoare monturi de pescuit.

montura fir de păr cu feeder

De ce e bună montura fir de păr

De nenumărate ori se întâmplă să avem o prezentare de crap și să scuipe imediat momeala. Pescuind cu montura fir de păr, crapul nu poate să vadă momeala când o ia în gură motiv pentru care se bazează pe simțul gustului și simțul tactil pentru ași da seama că un cârlig este acolo. Când simte gustul metalului și simte atingerea cârligului crapul scuipă instant momeala cu tot cu cârlig.

Atașând momeala de cârlig printr-un fir subțire, prezentăm momeala depărtată de cârligul metalic, alături de nada care se desface din feeder, peștele nu mai simte aproape nimic în afară de gustul nadei.

Ideea fundamentală este că un crap are mult mai multă încredere într-o momeală care nu conține părți periculoase și va fi bucuros să o ia din nou în gură așa cum a făcut și mai înainte cu mixul de nădire din feeder. Acest truc este să-i creezi încredere să ia momeala în gură separând momeala de cârlig.

Montura fir de păr scoate din calcul toate inconvenientele legate de plumb, cârlig sau nailonul rigid dând crapului senzația că e în zona sa confortabilă de hrănire.

De ce montura în D și montura Choud sunt atât de eficiente?

Cu un popup cârligul este plasat deasupra fundului apei fiind în poziția perfectă pentru a se agăța în gura crapului imediat ce ia momeala în gură.

Datorită mobilității create de inelul plasat pe curbura în formă de D din spatele inelului, dacă încearcă să o scuipe, bila de boilies se poate roti în jurul cârligului lăsând descoperit vârful pentru o înțepare sigură.

Dacă montura fir de păr este creată pentru a da confidență crapului că poate mânca în liniște, monturile în D și Choud au fost inventate pentru a reduce numărul de ratări aproape de zero. Crapul se poate bucura de bila de boilies și inevitabil se va înțepa în cârligul de pescuit.

Prefer montura fir de păr cu un fir foarte subtil

Când îmi fac montura fir de păr în general aleg un fir cât mai subțire și maleabil pentru a crea o separare cât mai mare între momeală și cârlig. Crapul trebuie să aibă senzația că mănâncă de pe fundul apei fără nici un pericol.

Nu contează foarte mult dacă firul este din material textil sau monofilament atât timp cât el este subțire și nu jenează peștele.

Mulți pescari susțin că nu grosimea sau rigiditatea firului de păr contează ci cât de departe este poziționat cârligul față de peletă sau boaba de boilies. Totuși mulți preferă firele textile care dau libertate cârligului să se rotească liber în gura crapului.

Singura problemă a monturii fir de păr cu un fir lung este că acesta se poate încâlci și se pot răsuci pe cârlig făcând prezentarea nadei neagreabilă. În general se încâlcesc foarte greu sau deloc monturile care au firul de păr atașat de partea de jos a tijei sau curbura acului cu un varniș.

Cum se face o montură fir de păr

montura fir de păr pentru porumb

Legarea cârligului cu ochet pentru montura fir de păr se face extrem de simplu folosind nodul fără nod. Lungimea firului de păr, considerată de la curbura cârligului până la capătul buclei, se alege în funcție de mărimea și tipul momelii folosite. În general se lasă o distanță de la curbura cârligului până la momeală de minim jumătate de centimetru.

Folosirea unui aliniator (cârligul din imaginea din dreapta) ajută la îmbunătățirea felului cum cârligul se întoarce în gura peștelui în momentul când înghite momeala.

Alternativele monturii fir de păr sunt montura D, montura KD și montura Chod, toate trei fiind bucurându-se de un succes foarte mare.

Pentru momelile de tip popup se va monta o alică pe fir pentru a da voie cârligului să se ridice de pe fundul apei cu 2-3 centimetri.

Montura fir de păr este cea mai eficientă montură pentru crap

Dacă spunem că montura fir de păr a revoluționat pescuitul crapului nu ar fi de ajuns. Cu această montură nu mai trebuie să așteptăm și să tresărim la orice ciupitură a momelii. Trăsăturile sunt sigure, puternice și ratările sunt minime.

 

Leave a Reply