Nod fără nod pentru legarea cârligelor cu ochet

Legarea cârligelor cu ochet se face foarte simplu folosind un nod fără nod. Acest nod fără nod este foarte rezistent și ne permite în același timp să plasăm pe fir o bucla pentru boilies. Astăzi vom învăța cum se leagă un  nod fără nod.

Fiind unul dintre cele mai populare noduri pescărești pentru pescuit la crap la feeder, nodul fără nod pentru legarea cârligelor cu ochet nu slăbește firul și se realizează în trei pași simpli.

Nod fara nod pentru legarea carligelor cu ochet

Nod fără nod pentru legarea cârligelor cu ochet

Pentru legarea cârligelor cu ochet cu ușurință folosind un nod fără nod se recomandă folosirea firelor textile care sunt mai maleabile.

Cârligul fiind destinat pescuitului la boilies, se recomandă în prealabil realizarea unei bucle pentru firul de păr, pentru legarea bobului de boilies, ca în imagine.

cum se leagă un cârlig de pescuit cu nod fără nodPasul 1

Se trece firul prin ochetul cârligului, din partea din spate spre curbură, plasând bucla pentru boilies la distanța dorită față de cârlig.

Pasul 2

Se dau (se matisează) 6-7 ture de fir în jurul tijei cârligului, pornind dinspre ochet spre curbură.

Pasul 3

Capătul liber al firului se introduce din nou prin ochet, dinspre spate spre fața cârligului de pescuit, pentru a ieși pe lângă firul de intrare

Pasul 4

Se trage de firul trecut prin ochet până nodul se închide frumos.

Spre deosebire de majoritatea celorlalte noduri de pescuit nu trebuie umezit firul  înainte de a strânge nodul.

De ce se recurge la legarea cârligelor cu ochet cu nod fără nod

Nodul Knotless este denumirea în engleza pentru nod fără nod. Acest nod pescăresc a fost inventat de englezi și este larg folosit la monturile de pescuit pe fundul apei. Nod fără nod se folosește cu precădere pentru legarea cârligelor cu ochet folosite la montura fir de păr și montura pentru porumb.

Nodul fără nod este extrem de ușor de legat și nu răsucește firul, păstrându-i rezistența. În plus prin faptul că firul iese din ochet prin partea din față face ca înțeparea că fie mult mai sigură.

Un alt atu al nodului fără nod este că nu se înnoadă firul, cârligul putând fi legat dau dezlegat de pe linie fără a strica nailonul sau guta din textil.

Montura fir de par ce folosește un nod fără nod este foarte versatilă pentru că pe ea se pot pune o multitudine de momeli, dar în special biluțe de boilies. Prin faptul că momeala nu este pe cârlig se măresc practic șansele unei înțepări reușite.

Cum se face un nod fără nod pentru montura cu fir de păr

Atunci când cârligul cu ochet se leagă cu fir de nailon sau fluorocarbon, firul de păr pe care este bucla este rigid și poate speria peștele. Din acest motiv se recomandă legarea cârligelor din montura fir de păr cu fir textil cât mai subțire, matisând mai multe spire pentru că firele textile sunt mai alunecoase.

Legarea unui cârlig cu ochet cu nod fără nod pentru montura fir de păr este cel mai mare atu al pescarilor ce-și doresc o captură mare. Motivul este posibilitatea de a prezenta peștelui o momeală în afara cârligului și este și foarte ușor de realizat. Pentru un pescar neavizat prezentarea momelii lângă cârlig pare ciudat.

Firul de păr fiind foarte subțire, în momentul când peștele ia momeala în gură nu simte cârligul și astfel nu scuipă ci înghite. În momentul înghițirii momeala avansează în gâtul peștelui trăgând automat după ea cârligul. Fiind gol cârligul se înțeapă mult mai ușor și mai sigur, la fiecare mușcătură.

Montura fir de păr cu nod fără nod pentru legarea cârligelor cu ochet este preferată și pentru că dă posibilitatea prezentării unor momeli care în mod normal nu pot fi înțepate în cârlig fiind mult prea tari (exemplu peletele și boabele de boilies). Aceste momeli pot fi găurite pentru a trece firul de păr prin ele și plasând un opritor în capătul său.

Cam atât pentru azi despre legarea cârligelor cu ochet folosind un nod fără nod. Nu uitați – tot timpul umeziți firul înainte de a strânge nodul. Fir întins.

Leave a Reply