Cum se leaga un carlig de pescuit cu paleta foarte simplu

Asa cum am mai spus, acest blog se adreseaza pescarilor amatori si incepatorilor care doresc sa se initieze in pescuit. In acest articol vom invata cum se leaga un carlig de pescuit fara mari batai de cap. Rog asa zisii „profesionisti” sa stea deoparte si sa-si foloseasca mult iubitul „aparat de legat carlige de pescuit”.

Da, ati citit bine si nu am facut nici o greseala cand am scris aparat de legat carlige. S-a inventat si asa ceva pentru acei pescari care nu au timp sa-si lege carligele. De fapt dureaza la fel de mult sa legi un carlig cu acel aparat sau cel putin asa am ramas eu cu impresia.

Cum se leaga un carlig de pescuit

cum se leaga un carlig de pescuit

Legarea carligelor de pescuit este o etapa migaloasa a pregatirii sculelor pentru o viitoare partida de pescuit. De modul in care se realizeaza nodul de pescuit precum si de tipul de nod folosit depinde succesul aducerii capturii la mal.

Am scris in paragraful anterior „tipul de nod” pentru ca in decursul timpului, pescarii au inventat moduri diferite de a lega carligele de pescuit in functie de pestele vizat, tipul de carlig de pescuit, montura careia ii este destinat carligul si bineinteles grosimea firului cu care se leaga carligul.

Carligele de pescuit cu ochet se leaga formand noduri in jurul buclei ochetului. In schimb tija carligelor de pescuit cu paleta se invaluieste in spire de fir de pescuit, foarte strans, pentru a nu permite carligului sa se roteasca (in nod).

Daca tot vorbim de noduri, nu e suficient sa cunostri doar cum se leaga un carlig de pescuit. Este foarte util sa stii si cum se realizeaza nodurile pentru legarea a doua linii, fie ele de aceeasi grosime sau de grosimi diferite. Aceste noduri sunt special concepute pentru a fi subtiri si pentru a aluneca usor prin inelele lansetei.

Multe dintre nodurile de pescuit pentru legarea carligelor sunt utile si folosite cu succes si pentru legarea artificialelor, a vartejurilor sau a monitoarelor, datorita rezistentei lor.

Am vorbit deja prea mult pe langa subiectul nostru. Iata cum se leaga un carlig de pescuit folosind probabil cel mai simplu nod de pescuit pentru legarea carligelor cu paleta:

  1. Se alege carligul si firul cu care urmeaza sa-l legam (lungimea firului se stabileste functie de montura).
  2. Se aseaza firul pe langa tija carligului.
  3. Se formeaza o bucla folosind capatul liber al firului (spre curbura carligului).
  4. Se introduce firul prin bucla de 5-8 ori.
  5. Nodul se finalizeaza prin tragerea de capatul liber al firului. Pentru obtinerea unui nod bun, se recomanda intotdeauna umezirea firului inainte de strangere. Aveti grija ca firul care merge spre lanseta sa fie deasupra paletei, ca in imagine.

Iata cum se leaga un carlig de pescuit forte usor. Vezi si imaginea de mai sus pentru a intelege.

In articolele urmatoare va voi prezenta si alte noduri pentru legarea carligelor.

 

Leave a Reply