Stiuca

Peste rapitor de apa dulce, stiuca se gaseste in apele statatoare sau cu o curgere lenta, ascunca de cele mai multe ori in vegetatia abundenta de langa mal. Stiuca este unul dintre pestii rapitori preferati de majoritatea pescarilor la spinning datorita fortei cu care lupta odata ce a fost agatata. In popor stiucile mici sunt denumite marlite iar examplarele mari cumatre.

stiuca

Stiuca

Stiuca poate creste pana la aproximativ 2 metri totalizand o greutate de 25-30 Kg. Exemplarele medii care pot fi intalnite in baltile din tara noastra sunt undeva la 40-50 cm, cu o greutate de 1-2 Kg. Culoarea pielii depinde de tipul de balta in care fraieste, stiuca adaptanduse foarte usor la culoarea vegetatiei in care obisnuieste sa stea ascunsa in asteptarea prazii.

Fiind un peste rapitor foarte lacom, stiuca ataca orice vietati intra pe teritoriul ei ca pesti, gandaci, sobolani, pasari de balta si chiar si alte stiuci. Gura foarte larga este plina de dinti foarte ascutiti.

In general stiuca prefera apela curate, cu vegetatie abundenta, fiind gasita de obicei intre ape, ascunsa dupa firele de iarba, stuf sau papura, in zonele unde se gasesc si pestii de dimensiuni mici, care constituie hrana ei principala.

Stiuca se inmulteste primavara devreme, din acest motiv prohibitia la stiuca tine de obicei din februarie pana in aprilie. Stiuca se poate pescui tot restul anului fiind activa chiar si pe timpul iernii.

Desi e foarte lacoma, stiuca prefera sa stea la panda pe timpul zilei si de cele mai multe ori ataca pe inserat. Pe timpul noptii stiuca este un vanator activ, urmarind prada.

Dimensiunea minima legala de pastrare a stiucilor capturate este de 40 cm.

Stiuca se prinde foarte bine toamna, atunci cand puietul nu mai este din abundenta pe balta. Dintre momelile vii recomandate pentru pescuitul stiucii se numara caras mic, porcusor, babusca, rosioara, oblet, si orice alti pesti care nu au tepi pe spate. S-a observat ca stiuca ataca in proportie mult mai mare pestii din carlig care nu se regasesc in balta respectiva. Astfel, stiuca va ataca carasi aurii fara oprire chiar daca balta in care traieste este foarte bine populata de caras si puiet.

In lipsa momelilor vii, stiuca se pescuieste foarte bine cu momeli artificiale (voblere, lingurite oscilante si rotative, twistere). Acestea se vor atasa de linia principala cu struna metalica rezistenta la dintii foarte ascutiti ai stiucii.

Coloritul momelilor artificiale pentru pescuitul stiucii depinde de tipul de balta, vegetatia prezenta in zona, perioada din zi, anotimp si nivelul de lumina de afara. Dintre culorile la care stiuca ataca mai bine pot fi amintite, auriu dimineata si seara, argintiu la amiaza cand cerul este innorat, galben si rosu la amiaza daca este insorit si avem apa mai tulbure, verde sau albastru si rosu cand cerul este senin si apa este limpede.

Conditiile optime pentru capturarea stiucilor sunt temperatura de aproximativ 17 grade, cer innorat, ploaie de scurta durata si vant moderat.

Marimea momelii folosite dicteaza marimea stiucilor pe care le pacalim, astfel lingurile de dimensiuni mai mari ne vor aduce capturi de stiuca de dimensiuni mai mari. Pescuitul cu momeli artificiale se va face de obicei intre ape. Lingurile rotative trebuie trase prin apa cu viteza constanta. Lingurile oscilante vor fi plimbate prin apa cu mici salturi, fara a le lasa sa cada pe fundul apei. Voblerele se folosesc la fel ca si lingurile oscilante, dar se recupereaza cu viteze mai mici, in salturi. Daca vegetatia din apa este din abundenta, se pot folosi voblere plutitoare, trase pe suprafata apei sau aproape de suprafata, printre petele de plante.

Odata intepata, stiuca trebuie tinuta in frau, dandu-i doar atat fir cat sa nu se rupa linia. Stiuca intepata trebuie obosita. Recuperarea din apa se va face prinzand de dupa branhii, cu atentie pentru ca dintii ei sunt foarte ascutiti si pot provoca rani grave. Carligul se va extrage din gura ei cu un cleste, din aceleasi motive.

Leave a Reply