Somn

Fiind cel mai mare peste rapitor din apele noastre, somnul este cautat de pescari pentru forta cu care se lupta. Odata prins in carlig un somn va lupta pentru fiecare metru de guta mulinata pe tambur.

somn

Somn

Gasit de obicei in locuri adanci unde fundul este malos, somnul poate fi intalnit in balti, lacuri si pe cursul inferior raurilor si in Dunare, de la intrarea in tara, la Cazane si pana la Delta Dunarii si varsarea in Marea Neagra.

Somnul este un peste de talie mare, are capul turtit si gura foarte mare prevazuta cu mustati lungi de fiecare parte, dedesupt are mustati scurte, Colorat verde masliniu sau albastru-negricios pe spate, corpul somnului se termina cu on inotatoare a cozii foarte mica. Dimensiunile maxime ale acestui monstru al apelor sunt de 3 metri lungime si o greutate de 150 Kg.

Perioada de reproducere la somn este in lunile mai si iunie. La varsta de 4-5 ani masculii si femelele de somn sunt mature. Puietul eclozeaza din icre la 2-3 zile de la depunere. exemplarele batrane de somn pot ajunge pana la 80 de ani.

Cum gasesti locuri bune de somn

Pentru a pescui la somn trebuie inteles modul sau de hranire. Somnul se hraneste cu pesti care nu inoata cu viteza, pe care-i poate prinde cu usurinta, ca platica, babusca, scobarul si salaul. Gasind pestii din meniul somnului, vom sti unde gasim si exemplarele de somn.

Salaul poate fi gasit pe timpul noptii in apropierea malurilor la vanatoare. Platica si babusca stau si ele in apropierea malurilor cu vegetatie, in curent domol sau in apropierea copacilor cazuti in apa. Bulboanele unde apa se invarte lent in loc sunt un loc prielnic pentru o multime de pesti carora le place apa oxigenata.

Locurile bune de somn sunt deci, in apropierea malurilor, pe sub copacii cazuti in apa, in vartejurile nu foarte repezi, in gropile din apa.

Cele mai bune momeli pentru somn

Ficatul de pui in putrefactie este una dintre momelile preferate de somn. Agatarea ficatului putrezit de pui este anevoioasa, din acest motiv se recomanda agatarea de mai multe ori in ancore. Daca nu aveti rezultate in 40-50 minute, schimbati momeala din carlig (ancora) pentru a improspata dara de miros de ficat in putrefactie.

Carasul este un peste foarte rezistent. Intepati carasul in inotatoarea dorsala pentru a-l pastra viu cat mai mult timp si a inota liber prin apa. Marimea carasului, preferata de somn, este de dimensiunea palmei.

Ramele serpesti si ramele de ploaie care ating 30-40 cm si sunt suficient de groase vor atrage foarte multe babusti, platici si alte specii de albitura care la randul lor vor atrage somnii din zona. Ramele serpesti si / sau ramele de ploaie se vor agata in buchet de carlig sau ancora. Somnii pofticiosi nu vor intarzia sa apara.

Scoicile sunt cunoscute ca fac parte din alimentatia somnului. Scoicile pot fi gasite ingropate in zonele cu namol la aproximativ 20 de cm adancime. Pentru rezultate cat mai bune se vor agata cate 2-3 scoici pe carlig sau ancora.

Fiind un peste necrofag, somnul poate fi momit cu usurinta si cu bucati de peste, in general bucati de albitura. Somnul va fi atras in special de bucatile care contin abdomenul de peste plin cu intestine, lasand in apa o adevarata dara de miros.

Printre alte momeli recomandate pentru pescuit la somn amintim boboci de rata, pui de gaina (deja morti), coropisnita, lipitori intoarse pe dos, ficat de porc, intestine de pasare si broaste.

Cloncul este folosit pentru atragerea examplarelor de somn, datorita sunetelor de joasa frecventa pe care le produce la lovirea apei.

Montura pentru pescuit la somn

Linia de pescuit trebuie sa fie foarte rezistenta, firele textile fiind preferate. Lanseta, de asemeni se recomanda sa aiba o rezistenta sporita capabila sa absoarba socurile produse de acest monstru al apelor. Mulineta trebuie sa fie si ea mare, cu un mecanism capabil sa sustina foarta cu care lupta somnul.

Monturile recomandate sunt variantele de montura elicopter pentru pestisor, montura cu plumb culinsant, montura cu plumb pierdut (cu ruperea plumbului la agatare), si montura cu plumbul fix si flotor pentru ridicarea momelii din namol.

Leave a Reply