Șalău

Pescuitul la Salau este preferat de pescarii de spinning datorita apetitului pe care acest peste il are. Fiind tot timpul flamand un salau niciodata nu va refuza o momeala care se plimba prin fata lui. Salaul este considerat cel mai important peste rapitor din Europa, dupa stiuca bineinteles, fiind intalnit in Elba, Rin, Odra, Rin, Dunare si toti afluentii acestora. In general gasim salau in apele lin curgatoare si in balti. Salaul este foarte apreciat si de catre crescatorii de peste datorita carnii sale foarte gustoase.

salau

Salau

In tara noastra salaul cel mai apreciat peste din familia Percidae, fiind raspandit in Dunare, Prut, Siret, Mures, Olt, Somes, Jiu, Crisuri, Timis, Bega, Tisa si toti afluentii acestor cursuri de ape. Salaul poate fi intalnit si in apele foarte putin sarate (cu concentratie sub 1%) din apropierea Marii Negre.

Salaul are in medie 40-70 cm in medie si cantareste in jur de 1-2 Kg. Totusi dea lungul timpului s-au remarcat si capturi mari, de 1 metru lungime cantarind aproximativ 15 Kg.

Apetitul salaului tanar este foarte mare el devorand cam orice alta specie de peste care-i apare in cale. Indivizii maturi prefera insa rosioare si broaste, dar mai ales obleti, care sunt preferati datorita carnii lor mai grase. In lagunele de la tarmul Marii negre salaii se hranesc cu preponderenta cu toate speciile de guvid care se pot intalni la noi in tara.

Salaul ataca orice vietate care-i starneste interesul intrand in spatiul sau de panda, in special broaste, insecte, viermi, raci si alte vietuitorare acvatice, fiind mereu flamand. Spre deosebire se stiuca si somn, salaul nu ataca pasarile acvatice.

Fiind un peste rapitor salaul se prinde tot timpul anului. De obicei prefera apele adanci, cu fundul nisipos. Poate fi gasit in adancul apei, ascuns printre copacii scufundati, in apropierea digurilor, sau sub malurile adanci. De obicei isi ataca prada din largul apei spre mai, la o distanta de 5-6 metri.

Pescuitul Salaului

Cu toate ca se prinde destul de des la bucati de peste, broscute, insecte, rame nada cea mai de succes sunt pestisorii vii agatati de buza, cu carligul iesind prin nas.

Montura pentru pescuit la salau este una clasica, cu linia de 0,2 – 0,3 mm, carlig numarul 6 sau 8, plumb usor de maxim 15 grame si pluta lunga. Daca stim ca in zona unde pescuim este si stiuca este recomandata legarea carligelor cu fire din materiale compozite rezistente la taiere pentru a evita o surpriza neplacuta datotata unei stiuci pofticioase.

Muscatura salaului este ferma, dupa apucarea prazii el se duce spre fundul apei pentru a o inghiti. Atunci cand ataca momeala, nu trebuie sa ne grabim. Inteparea de va face prelungit, dupa ce pluta se scufunda cu totul in adancul apei.

Cel mai pescuit fructuos pescuit la salau este vara – toamna, atunci cand este putin innorat iar temperatura de afara este scazuta. In timpul zilelor toride salaul sta ascuns la fundul apei, unde apa este mai racoroasa si mai bogata in oxigen. In zilele caniculare se prinde bine in special dimineata si spre asfintitul soarelui.

Salau la spinning

Spre bucuria pescarilor la spinning salaul se prinde bine si la lingurite oscilante si rotative, voblere si twistere. Cand apele sunt reci trebuie alese momeli artificiale de finete, pentru ca muscatura este mult mai slaba.

Dimensiunea minima legala pentru retinerea salaului este de 40 cm.

Trebuie sa stiti ca viermii sarma paraziteaza salaul. Acestia se gasesc in carnea lui din apropierea cavitatii abdominale. Pentru a depista daca are viermi pe poate plasa carnea in lumina unui bec puternic – ne uitam la lumina prin carne. Viermii vor putea fi observati in carne ca niste bucle de fir intortocheat. Viermii sarma se pot extrage din carnea de salau cu o penseta sau cu varful cutitului. Consumul carnii de salau infestata se va face doar dupa ce in prealabil s-a congelat carnea (pentru a omora viermii) si s-a prajit sau fiert foarte bine. Infectarea la om cu viermi sarma produce boala eustrongylidoza, destul de rar intalnita la om.

Leave a Reply