Pescuit la Munte – Secrete La Pescuit la Păstrăv

La 1 Mai se deschide sezonul de pescuit la munte. Spre norocul iubitorilor de pescuit la pastrav, iata ca putem face iar o iesire in natura, cu toate ca prohibitia in apele colinare si de ses a ajuns deabia la jumatate. Pescuitul la pastrav ne da o satisfactie noua, care coroborata cu o partida fructuoasa de pescuit, o iesire in natura si aerul curat, e reteta perfecta a unei zile de neuitat.

Mai jos voi descrie in detaliu echipamentul de pescuit la munte si secrete de pescuit la pastrav care va pot garanta rezultatele cele mai bune.

La pescuit in apele de munte pastravul este pestele cel mai vizat. Totusi trebuie sa amintim ca printre speciile de pesti ce pot fi gasite si pescuite la munte fac parte si lipanul si lostrita.

Pastravul poate fi pescuit in apele de munte, bogate in oxigen si hrana. Ii plac in general apele limpezi si poate fi gasit in apropierea malurilor abrupte, sau dupa pietre sau stanci mari, care-l ajuta sa infrunte curentul cu minim de consum de energie.

Pastravul prefera in general momelile animale precum rame, nimfe sau pestisori. Pastravul este un canibal – el va devora pestii mai mici, chiar din aceeasi specie cu el. La pescuit la munte la pastrav, ca si la toate salmonidele ne este totusi interzis sa pescuim cu momeli vii. Spre norocul nostru, pastravul este un peste foarte lacom, probabil cel mai bine prins peste la momeli artificiale. La pescuit la pastrav, in apele de munte dau rezultate foarte bune linguritele, atat rotative cat si oscilante, mustele plutitoare dar si scufundate (nimfe) si voblerele. Culorile sunt foarte importante si difera functie de anotimp, zona, perioada a zilei, claritatea apei.

pastrav pescuit la munteCând mergem la pescuit la munte la pastrav e bine sa fim pregatiti cu o gama variata de momeli. Daca ati observat sa a venit la momeala, dar nu a muscat, probabil ca nu i-a placut culoarea acesteia. Schimbati momeala cu o alta din aceeasi gama, dar de culoare diferita si lansati in acelasi loc. Acel pastrav va uita ca 5 minute mai inainte o alta musca trecea pe acolo si nu i-a placut. El se va ridica din nou si, daca culoarea e buna, va ataca cu pofta momeala.

Echipamentul de pescuit la munte

Pescuitul la munte, in special la pastrav nesesita scule de pescuit fine, usoare, in general capabile de a arunca la dinstante medii greutati intre 0 si 10 grame. Un aspect foarte important al acestui echipament de pescuit foarte usor este precizia lansarii, pentru a nu transforma partida de pescuit intr-un esec.

Lansete pentru pescuit la munte

Pentru pescuit la pastrav sunt indicate lansete din categoria Light, de 2 metri, cu actiune mica, mai ales cand pescuim de pe mal. Daca incercam un pescuit mergand prin apa, se pot folosi lansete si mai mici, de pana la 1,6m.

Mulineta pentru pescuit la pastrav

Se pot folosi atat mulinete de musca, cat si mulinete de spinning. Diferenta este ca, folosind mulinete de musca trebuie folosit si snur de pescuit la musca si sa fii foarte versat in aruncarea mustei pe suprafata apei. Aceasta tehnica se invata in timp si este mult iubita de impatimitii de pescuit la munte.

Pentru pescuit la munte se pot folosi cu succes mulinete de spinning, mulinete din categoria usoara, cu greutate redusa si miscare fluida. Mulinetele cu marimea 1000 demonstreaza a fi foarte bune, ajutand lanseurile.

Fir pentru pescuit la pastrav

Pentru pescuit la pastrav si in general pentru pescuit la munte avem nevoie de o linie principala subtire. Este de preferat fir monofilament fluoro-carbon datorita elongatiei reduse. Personal prefer fir monofilament marca Sunline, gama Troutist de 0.18.

Naluci pentru pescuit la munte

Fara dar si poate, cele mai importante atuuri ale pescuitului la pastrav sunt nalucile, fie ele linguri rotative sau oscilante, muste plutitoare sau scufundate (nimfe), voblere, sau twistere (soft baits).

Linguritele rotative folosite cu succes sunt cele cu marimi micro si medii, numerele 00, 0, 1 si chiar 2. Un lucru important de avut in vedere la achizitionarea linguritelor rotative este sa lucreze la viteze foarte mici, pentru a-si incepe evolutia chiar din momentul primului contact cu apa. Se recomanda folosirea linguritelor proiectate special pentru pescuit la munte, pentru a contracara acuitatea vizuala si vigilenta de neegalat a pastravului. Pentru a nu fi depistat de catre pastrav pescarul trebuie sa arunce rotativele in amonte, un alt motiv pentru care linguritele trebuie sa lucreze la cele mai mici viteze posibil. Rezultate foarte bune am avut cu Panther Martin, Smith Niakis si Pontoon Ball Concept, lingurite speciale pentru pescuit la pastrav.

Pescuitul la munte castiga teren si in categoria twisterelor datorita miscarilor extrem de naturale, a coloritului si preturilor foarte accesibile. Jigurile folosite sunt in general de marime 4 – 6 lestate cu 1 – 2 grame de plumb. Din nou foarte important, daca o anumita culoare nu da randament, schimbarea ei poate face diferenta. Cele mai bune rezultate am avut cu Berkley PowerBait Nymph si PowerBait HoneyWorms.

vobler-duo-ryuk-spearheadVoblerele sunt o alta naluca foarte buna la pescuit la munte, in aval, conducandu-le prin apa la manginea suvoiului, printre pietre sau pe langa copaci cazuti si alte agatatori. Rezultate foarte bune am avut cu Smith Troutin Surger si Jackall Tricoroll.

Culorile nalucilor pentru pescuit la pastrav

Pastravul este un peste cu o vedere extrem de fina. Din acest motiv nu doar forma momelii este importanta ci si culoarea acesteia. Mai mult, culoarea preferata de pastrav depinde foarte mult de perioaza zile, anotimp, vreme si multi alti factori care, la pescuit la munte se pot schimba de la o ora la alta.

De obicei intr-o apa limpede se prefera nalucile cu nuante argintii, naturale. Pentru ape tulburi aleg culorile galben fluorescent, verde si negru, insa cele mai bune rezultate le-am avut cu naluci roz.

Cand lumina este redusa se pot obtine rezultate foarte bune cu naluci de culoarea alamei.

Un ultim cuvant despre pescuit la munte

Pescuitul la pastrav este considerat cel mai nobil pescuit. Se recomanda sportivitate. Daca practicati catch & release, tineti cont ca pastravul are pielea sensibila si e recomandat sa fie tinut in afara apei maxim 15 secunde. Inainte de a-l atinge aveti grija sa ma udati mainile, pentru a nu-i deteriora mucusul care-l protejeaza de bacteriile si microbii din apa.

De retinut: Cine prinde microbul de pescuit la munte ramane cu el toata viata. Fir intins.

Leave a Reply