Montura Feeder – Pescuit Stationar La Crap Si Caras

Montura feeder a fost inventata de englezi, fiind usor adoptata de pescarii din toata lumea datorita avantajelor net superioare celorlalte stiluri de pescuit. Pescuitul cu montura feeder este un pescuit de finete, dar nu si costisitor. In general echipamentul de pescuit la feeder este acelasi ca cel pentru pescuit la fundul apei, cu unele diferente care fac montura feeder net superioara. In continuare vom analiza in detaliu montura feeder.

Lansete feeder

Pentru pescuit la feeder se folosesc in general aceleasi lansete folosite in pescuitul pe substrat. Varful lansetei trebuie sa fie unul sensibil, pentru a semnaliza cu usurinta trasatura. Vara, cand pestele are putere, se pot folosi si varfuri cu sensibilitate mai moderata, dar cu cat temperatura apei scade, cu atat scade si puterea muscaturii pestelui, ca urmare vom folosi lansete feeder cu varfuri mult mai sensibile. Sensibilitatea varfului este dictata si de specia de peste vizata. De exemplu, la pescuit la caras primavara vom avea nevoie de lansete feeder cu varf foarte sensibil, carasul avand una dintre cele mai slabe muscaturi.

La montura feeder trebuie luata in considerare greutatea monturii cand alegem varfurile. La pescuit la feeder vara vom folosi incarcaturi mai grele, dar si pestele este mai puternic, deci varfurile pot avea sensibilitate mai mica. In schimb cand este inca rece afara, de exemplu la pescuit la feeder primavara cand pestele este inca amortit, vom folosi cosulete mai mici, pentru a nu-l hrani, ci doar pentru a-l atrage sau tine pe patul de nadire, deci vom putea folosi varfuri mai subtiri cu sensibilitate mai mare.

Pentru pescuit la feeder la punct fix, montura feeder trebuie aruncata de fiecare data la aceeasi distanta, pescarii de feeder apeland la agatarea firului de clipsul mulinetei. Acest fapt duce la un soc asupra varfului lansetei spre finalul lanseului. Unii pescari apeleaza la gume, care montate intre cosulet si montura amortizeaza acest soc.

Lansetele feeder seamana foarte mult cu lansetele Sheffield – sunt telescopice si au multe inele. Pentru pescuitul pestilor de talie mica se folosesc lensete feeder scurtem denumite peeker (2,1m – 3m). Peekerele sunt mai rigide si pot arunca maxim 50 grame. Pentru pescuitul pestilor mai mari e nevoie de lansete feeder mai mari, la care actiunea ajunge pana la 120 grame. In general marimea pestelui vizat dicteaza actiunea lansetei feeder necesare, adica la un peste mic vom folosi o lanseta feeder cu actiunea mica. La polul opus pentru peste de talie mare avem nevoie de o lanseta feeder cu actiune de 60-120 grame. Lansetele feeder cu actiune mare sunt recomandate si la pescuit la feeder pe rau in curenti puternici.

Firul de pescuit

Dimensiunea si calitatea firului folosit pentru pescuit la feeder nu sunt deloc de neglijat. Firul principal monofilament de 0,25mm, fir pentru amortizarea socurilor textil de 0,18mm, iar forfacul de 0,10mm si chiar 0,08mm tot textil. Forfacul poate fi si monofilament, dar trebuie ales in functie de marimea pestelui vizat. Dimensiunea forfacului este aleasa functie situatie asa cum am descris mai jos la Montura Feeder.

Amortizarea socurilor

Pentru amortizarea socurilor cand lansam montura feeder, sau la intepare, feederul se leaga de montura cu fir elastic(Power Gum). Acest fir elastic intrepus intre feeder si restul monturii este foarte important, mai ales pentru pescuitul la punct fix, unde firul se agata la dimensiunea dorita dupa clipsul mulinetei.

Feeder – Cosuletul de nadire

montura feeder viermisori
Tradus din engleza, feeder inseamna hranitor; pe romaneste – cosulet de hranire. Bineinteles ca intentia noastra la pescuit la feeder nu este de a hrani pestele, ci de a-l atrage si a-l mentine pe patul de nadire.

Feederul se alege in functie de consistenta nadei folosite, precum si a tipului de apa (balta sau curgatoare), specia vizata, anotimp si chiar distanta la care pescuim la feeder.

Montura feeder pentru lacuri este construita in general cu feeder cilindric sau ovoidal, cu lest mai mic, dar care poate duce o cantitate mai mare de nada. Pentru pescuit la feeder pe rau se folosesc de obicei feedere perpendiculare, cu lest mai mare (50 grame), ajungandu-se in curent puternic pana la 120 grame, pentru a face fata curentului.

Feederul se alege si in functie de granulatia nadei cu care pescuim; cu cat granulele din nada de feeder sunt mai mari, cu atat si ochiurile feederului trebuie sa fie mai mari. Daca pescuim la feeder cu viermi in nada, vom folosi feedere cu ochiurile mai mari pentru a permite viermilor sa se elibereze.

Un tip special de feeder este cel dedicat doar nadirii cu viermi. Intalnim doua tipuri: Primul, de forma dreptunghiulara, dintr-un material ca un burete – de obicei folosim doua feedere – unul in apa iar celalalt in cutia cu viermi, ca sa intre viermii inauntru. Cel de al doilea tip este de forma unui cilindru rotunjit, cu gauri de dimeansiunea viermilor. Acestea din urma sunt numite worm feeder.

Montura Pentru Pescuit La Feeder

Montura pentru pescuit la feeder se poate face in mai multe variante cu mici diferente care-i ofera anumite avantaje:

Montura Feeder cu Antitangle

Este o montura buna in special pentru apele statatoare. Antitangle este un cuvant englezesc care inseamna antiinnodare. Tubul antitangle se achizitioneaza de la manazinele de scule de pescuit sau mult mai comod de la magazinele de pescuit online. Tubul antitangle prezinta o agrafa rapida de care poate fi atasat feederul. Tubul antitangle se introduce pe fir, dupa care se pune o margea de caugiuc pentru a-i stopa caderea, dupa care vartejul dublu pe care se va lega forfacul.

Datorita usurintei cu care poate aluneca linia principala prin tubul antitangle, montura feeder cu antitangle este recomandata in special la pescuit la caras primavara sau la platica.

Montura Feeder englezeasca in bucla

Este o montura buna pentru ape curgatoare, dar poate fi folosita si la balti. Se introduce linia principala prin ochetul feederului, apoi o margea de cauciuc iar la urma un vartej dublu. Se intoarce firul si se innoada la 15cm deasupra feederului. Se ridica feederul pe linie in sus, se lasa vartejul sa atarne pe fir si se fac 3 noduri pe fir incepand la 2cm mai sus de vartej la distante de 2cm. Margeaua va fi un tampon intre ochetul feederului si nodul de dedesupt. De ochet se va lega forfacul.

Montura Feeder pentru pescuit la crap

Se foloseste un fir principal de 0,22-0,25mm in functie de dimensiunile crapilor din zona. De linia principala se leaga un fir de soc 15-25cm, textil de 0,18mm cu rol de a prelua fortele de torsiune la lansarea monturii feeder precum si la stoparea la aterizare cand se pescuieste la feeder la punct fix. Pe firul de soc se pune o margea de stopare, se introduce feederul va fi de tip para pe tub antitangle, o margea de cauciuc sub tubul antitangle al feederului, dupa care se leaga un vartej dublu. De vartej se leaga forfacul de aproximativ 10cm. Carligul se alege cu tija scurta, intre nr. 8 si nr. 4, functie de momeala folosita. Pentru a mari performanta carligului, pe nodul de pe carlig se poate introduce un varnis contractant (shrink tube). Ajuta la autointepare. Momeala se ataseaza de carlig cu fir de par.

La toate monturile pentru feeder de mai sus este recomandat sa se ataseze feederul cu fir elastic (guma) in special cand greutatea sa depaseste 60 grame.

Tehnica de Pescuit la Feeder

Datorita acuratetei cu care momeala este plantata in apropierea patului de nada, montura feeder este una dintre cele mai abordate de pescari. Daca locul de pescuit vizat este departe de mal se poate face o prima aruncare. La impactul cu apa se ridica sus varful lansetei, pentru a intinde firul. Se ia un reper de pe malul opus pentru urmatoarele lansari ale partidei de pescuit. Tot acum se agata firul de clipsul mulinetei pentru a pastra aceeasi distanta la urmatoarele lansari. Se va mulina pana cand varful lansetei intra in apa, dupa care se smulge scurt varful din apa pentru a forta firul sa se scufunde. Lanseta se va aseza pe suport la orizontal, la 90 grade fata de firul principal, dupa care se mai mulineaza usor pana cand varful incepe sa se curbeze.

La inceputul partidei de pescuit la feeder se vor face 5-6 lansari repetate, cu feederul plin pentru a forma patul de nada. Pentru ca firul este agatat de mulineta trebuie avut grija ca la fiecare lansare lanseta sa ramana dreapta, in sus, pentru a amortiza socul pe fir cand montura feeder aterizeaza pe apa. Socul poate fi redus si prin plasarea mainii pe tambur, inaintea clipsului mulinetei.

La pescuit la feeder pe rau, pentru a reduce frictiunea dintre apa si fir, lanseta se va pozitiona dupa lansare pe mal in pozitie verticala. Tot pentru pescuitul la feeder pe rau se recomanda lungirea forfacului pana la 1 metru, in special cand curentul este mai puternic, pentru ca momeala sa poata sta in norul de nada.

Leave a Reply