Cum se leagă un ac de pescuit. Trucuri și noduri de pescuit

Cunoașterea câtorva noduri de pescuit face diferența între pescari și amatori. Pescarul nu e pescar adevărat dacă nu știe cum se leagă un ac de pescuit. E adevărat că magazinele de pescuit sunt pline de ace de pescuit gata legate dar pe malul apei capabilitatea de a lega un ac de pescuit sau de a face un nod de pescuit poate face diferența dintre un succes deplin sau un eșec total.

În acest articol vom acoperi câteva noțiuni de bază necesare pentru a lega corect un ac de pescuit iar spre final vom enumera câteva noduri de pescuit folosite mai des de către pescari.

Cum se leagă un ac de pescuit. Trucuri și noduri de pescuit

Cum se leagă un ac de pescuit

Nodurile de pescuit trebuie sa fie rezistente la apă și să nu se rupă la o greutate de 95% din greutatea marcată pe firul de pescuit, fie el nailon, fluorocarbon sau fir textil.

Un pescar amator se va aventura pe malul apei cunoscând doar un nod simplu. Pescarul experimentat în schimb, nu va îndrăzni să se aventureze fără a cunoaște măcar câteva noduri de pescuit de bază, pentru a face față diferitelor situații cu care se va confrunta în timpul unei partide de pescuit.

În primul rând, în acest articol mă adresez pescarilor începători

Ca pescar trebuie să știi cum se leagă un ac de pescuit cu paleta sau cu ochet. Diferența este că unul are în capătul tijei o mică buclă (ochet) iar celălalt are tija turtită (cu paletă) pentru a opri alunecarea nodului de pe tija acului.

Pentru a lega un ac de pescuit trebuie să știi că nailonul trebuie umezit înainte de a strânge nodul. Umezirea ajută buclele să alunece unele peste altele fără a se deteriora din cauza frecării și deci să suporte greutăți mai mari. În același timp umezirea nodului înainte de strângerea lui va permite buclelor să se așeze mai ”frumos”.

După ce ați strâns nodul de pescuit tăiați excesul de fir cu un clește, forfecuță sau unghieră. Excesul de fir poate să încurce firul atunci când este prea mare. Excesul de fir este lăsat pe acul de pescuit poate determina peștii să scuipe momeala și chiar să o evite.

Nu tăia excesul de fir exact de lângă nod. Totdeauna se taie excesul de fir la o distanță de nod de minim 2 – 3 ori grosimea firului pentru a evita desfacerea acestuia.

Nu e de ajuns să știi doar cum se leagă un ac de pescuit. Pe lângă ace de pescuit un pescar mai are nevoie să lege plumbi, coșulețe de nădire și chiar fir de fir. Pentru multe conexiuni între diferitele elemente ale liniei de pescuit se folosesc diferite tipuri de noduri, fiecare având avantaje și dezavantaje.

Noduri de pescuit importante

Alege totdeauna nodul potrivit situației date. Diferite noduri de pescuit sunt folosite în diferite situații și cunoașterea a câtor mai multe vă poate transforma într-un pescar cu succes. Dintre zecile de noduri de pescuit care au fost inventate dea lungul timpului, doar câteva noduri sunt folosite cel mai des. Acestea sunt nodul Palomar și nodul Clinch pentru a lega cârlige cu ochet, nodul ”Blood Knot” denumit și nod prelungitor pentru a lega fire între ele, nodul Eyeless pentru legarea cârligelor cu paletă și nodul simplu pentru realizarea unei bucle.

Până înveți cum se leagă un ac de pescuit poți apela un produs nou apărut în magazinele cu profil de pescuit. Aparatul de legat cârlige de pescuit te poate salva de migala legării acelor de pescuit dar nu ajută cu celelalte noduri de pescuit necesare la o partidă de pescuit serioasă.

Leave a Reply