Caras

Fiind cel mai raspandit peste din tara, carasul reuseste sa readuca bucuria pescarilor atunci cand nici un alt peste nu vrea sa traga. Datorida modului sau de hranire, carasul poate fi gasit cu usurinta si in apropierea malurilor, printre palcurile de vegetatie, pescuitul la caras putandu-se face cu succes la pluta cu linii de lungime fixa.

caras

Caras

Carasul este un peste de dimensiuni mici, rata sa de crestere fiind influentata de mediul in care traieste si de cantitatea de hrana de care dispune. Pescuit in balti si iazuri, carasul poate fi intalnit de obicei de 100-150g de marimea palmei, dar in Delta Dunarii si in crescatorii putem pescui caras de 400-800g si cateodata capturi fenomen de 2-3Kg. Dimensiunea minima de retinere a carasului este de 15 cm.

Facand parte din familia ciprinidelor, carasul este asemanator crapului, dar cu dimensiuni mult mai mici. Culoarea sa este influentata de mediul de viata, variind de la auriu-maroniu in apele limpezi, la verde argintiu in apele cu vegetatie abundenta si pana la negru argintiu in apele cu fundul namolos.

Datorita adaptabilitatii extraordinare, carasul poate fi intalnit apele cu continut scazut de oxigen sau unde PH-ul nu este favorabil vietuirii altor specii de peste. In perioadele cu seceta, atunci cand nivelul apei scade extrem de mult carasul se poate ascunde in namol, unde rezista pana la cresterea nivelului apei.

Cel mai rezistent peste de apa dulce, carasul poate trai mult timp scos din apa, cu conditia umectarii solzilor cu o carpa uda. Traieste foarte mult cand este pus in carlig pentru pescuit la rapitor, din acest motiv fiind preferat de pescari ca momeala vie pentru stiuca si somn.

Gasirea cardurilor de caras

Iarna vom gasi carasul pe fundul apei in zonele cele mai adanci ale baltii. La copca el poate fi pescuit cu viermusi de namol sau rame rosii mici. Primavara, odata cu incalzirea vremii, carasul iese catre maluri, acolo unde apa este mai calda si hrana mai abundenta. Prezenta carasilor se remarca datorita ochiurilor pe care le fac pe apa. Pentru verificare loviti malul cu piciorul. Carasii speriati cu siguranta vor salta dandu-si de gol pozitia.

Vara vom gasi carasul tot in apropierea malurilor si a zonelor cu vegetatie abundenta. Datorita schimbarii parametrilor apei acesta se va hrani cel mai bine dimineata si seara. Toamna carasul incepe sa se hraneasca mai rar iar cand o face prefera momelile animale, in special rame si viermi. In toamnele friguroase poate fi gasit in gropile mai adanci din apa, hranindu-se in special in momentele cand apare soarele.

Nada pentru caras

Ca orice peste din familia ciprinidelor carasul trebuie nadit. Nada pentru caras este in general simplu de pregatit, carasul fiind un peste care mananca aproape orice. Astfel carasul poate fi nadit cu usurinta cu mixuri de casa avand in compozitie srot, paine, biscuiti, mamaliga, seminte de canepa, viermi, rame rosii, viermi de libelula, crupe de porumb sau porumb fiert.

Ingredientele nadei pentru caras pot fi amestecate cu mixuri cu betaina si TTX-ul care este un liant ieftin si foarte bun.

La inceputul partidei de pescuit la caras se va face o nadire de pregatire a locului cu 3 bulgari de nada, de marimea pumnului. Daca pescuiti la feeder, continuati nadirea cu cate un bulgar la fiecare jumatate de ora. Daca pescuiti la pluta puteti intretine patul de nada cu cate un bulgare pe ora.

Momeala pentru caras

Nefiind un peste pretentios, carasul se hraneste cu viermi, larve, melci, scoici, muguri de plante, seminte si chiar si icre de peste. Cand apa este rece se hraneste in special cu momeli animale. Dupa incalzirea apei se poate pescui cu succes la mamaliga, pufulete, boabe de porumb si momeli animale.

Montura pentru caras

Carasul poate fi prins cu orice stil de pescuit. Daca optam pentru pescuit la pluta, vom folosi o montura fina cu o pluta cat mai mica dar care sa suporte lanseul pana la locul unde sunt carasii. Pe linie se va pozitiona un plumb culisant oprit cu o margica iar la 20 cm de carlig se va pozitiona o alica. Carligul se va alege in functie de dimensiunea carasului din zona. Pentru caras cat palma vom opta pentru carlige 10-12, iar pentru exemplate de 300-400g vom folosi carlige nr. 3-4.

La pescuit la pluta se va incepe cautarea carasului pe substrat, urmand sa ridicam momeala cu cate o palma, pana gasim adancimea optima la care se hraneste cardul de carasi. Desi carasii se hranesc pe substrat, de multe ori ei urca, pentru a se incalzi, sau a consuma insecte din vegetatia aflata in apropiere

Daca pescuim la feeder, se recomanda feedere de tip arc, cu doua carlige nr 3-4, unul pe linie, inainte de feeder iar al doilea dupa feeder. Lanseta se va alege cu o sensibilitate mare pentru a putea observa trasatura carasului care primavara si toamna este foarte slaba.

Leave a Reply