Totul despre caras si pescuitul carasului

Pescuitul Carasului Primavara

Perioada dintre topirea zapezii si prohibitie poate aduce rezultate exceptionale la pescuit la caras primavara. Primavara pestele este mai lent, de aceea montura trebuie sa fie adecvata. Monturi de primavara.

Denumire: CARAS (Carassius auratus gibelio)

Familia: Ciprinide.

Denumire populara: caras, caras argintiu, caracuda argintie, caracuda alba, argentina, caras- florat, etc.

Raspandire pe glob: Provine din Asia Orientala, fiind mai raspandit in China si Japonia. Este aclimatizat in toate tarile Europei.

Raspandire in Romania: In toate raurile si lacurile de ses, in Delta si in Dunare.

Caracteristici principale:

-Dimensiuni:

-Lungime: 15 - 20 cm (exceptional 40 cm)

-Greutate: 200 - 300g (exceptional 2,5 kg)

-Aspect: Descrierea acestui peste nu stiu daca are vreun rost, dar totusi am sa o fac. Asemanarea cu, caracuda ii face pe unii sa ii cofunde, insa carasul atinge talii mai mairi si are o coloratie diferita. Partea dorsala a capului si spatele sunt intunecate, de culoare cenusie-negricios- albastruie, care devine pe flancuri cenusiu-argintie cu usoare reflexe aurii, apoi argintie curat. Culorile sunt mai inchise sau mai deschise in functie de mediul, mai luminat sau mai putin luminat, in care traieste. Corpul este alungit, cap scurt, solzi mari si grosi, bine fixati.

-Mod de viata: Prefera locurile cu vegetatie si fund malos, traind in aceleasi biotipuri cu caracuda. Curios la acest peste faptul ca toate exemplarele de peste 15 cm sunt femele. Sub aceasta talie sunt si masculi in proportie de circa 50%, insa din a doua vara se pare ca acestia devin femele. Se credea ca icrele lor sunt fecundate de crap si carasul auriu, si ca acesta ar fi o incrucisare intre acestia insa este o specie bine definita.

-Se hraneste cu: organisme vegetale si animale, pureci de balta, larve de insecte, viermi, icre de peste, etc.

-Durata de viata:

Pescuitul sportiv: Se poate pescui cu undita cu pluta sau cu greutate la fundul apei. Este un pescuit de finete, muscatura lui fiind delicata.

Valoare gastronomica: Carnea este gustoasa, dulce.

Dimensiunea minima legala: 15 cm.

Pescuitul sportiv al carasului

Pescuitul carasului este un pescuit de finete, in care calitatea unditei are un rol insemnat. Carasul fiind un peste care se hraneste mai mult pe fundul apei, il vom cauta acolo, ca si pe crap sau caracuda. De aceea, pescarul trebuie sa mareasca adancimea la care se afla carligul si sa plaseze momeala la o palma sau doua de fund. Carasul, mai ales cel tanar, musca si intre ape, spre maluri chiar in mijlocul zilelor, cand e soare.

Primavara musca cel mai bine, in special dimineata, ca si plalica si alti pesti, iar toamna rareste muscaturile, dar este activ cand e soare.

In toamnele friguroase musca mai rar si tot atunci cand e soare, in gropile lui de ienare si la maluri; s-a observat ca sta grupat pe varste. Carasul musca si la copca, mai ales la rama mica rosie sau viermusul de namol, zis impropriu libelula.

Metodele de pescuit sunt aceleasi ca la crap, dar se foloseste o instrumentatie mai mica in calibru si relativ fin reglata. Muscatura nu este violenta, ci facuta cu precautie chiar, facand pluta sa tresare usor. In orice situatie se inteapa imediat, de indata ce se apreciaza ca este cu gura in carlig.

Momelile preferate sunt diverse: rame, viermusi, pufuleti, cocoloase de mamaliga, boabe de grau fiert etc. Nadirea are un efect deosebit.

Pescuitul cu pluta constituie o mare satisfactie pentru pescar si este mai rodnic ca cel la plumb.

Varga cea mai nimerita este cea sensibila si usoara, cu varful tare, cu o lungime de 4-5 m chiar mai mare (rubensiana de 10-12m) cand pescuim de pe mal. Din barca se foloseste o varga de aproximativ 3,5 m.

Nailonul va fi de 0,20 mm, cu struna de 0,15 mm, mai ales daca apa e limpede sau, in baltile fara risc, numai cu nailon de 0,15, cu struna de 0,10.

Carligele vor f mai mici ca la crap. Pentru cocoloase nr. 10-14, iar pentru rame nr. 8-12; pentru viermusul rosu de mal vom folosi carlige nr. 18. Rezultate bune ca buchetul de viermusi de musca, viermusi rosii de namol (libelule) sau bucatele de rama rosie in carlige nr. 12-16.

Pluta pentru caras trebuie sa fie usoara, fina. Plumbii cei mai buni sunt cei mici, esalonati pe fir. Multi pescari folosesc in lacuri doar doi plumbi: primul, o alica mica plasata imediat sub pluta, iar al doilea, ceva mai mare, cu cursor, care culiseaza deasupra strunei.

Pescuitul pe fund "la plumb" da rezultate la carasii mai mari, cand se incearca si la crap. Lanseta si mulineta vor fi obisnuite, iar scoaterea carasului nu ridica probleme de dril, decat daca e un exemplar mai mare. Firul va fi de 0,20-0,33 mm, cu struna de 0,15-0,20 mm. Carligele vor fi putin mai mari sau egale cu cele aratate la pescuitul cu pluta.

Lungimea minima admisa la pescuit: 15 cm.


ABC Pescuit   |   Pescar Hoinar